Bu sefer yine dünyanın kuzey uçlarında dolaşmaya devam ediyoruz! Gidemediğimiz yolculuğumuzun bu seferki adresi Laponya.
Laponya bir ülkeye değil bir bölgeye verilen isim ve Finlandiya ile İsveç’in en kuzeyindeki ortak bölgeyi kapsıyor. İsveçliler “Lapland”, Finler ise “Lappi” adını vermişler bu bölgeye. Bölgenin Barents Denizi ve Norveç Denizi’ne kıyısı bulunuyor.
Kuzey Kutbu’na en yakın yerlerden olan Laponya, şakaya gelir bir coğrafya değil.
Baharda -28 dereceyi gösteren termometre, uçaktan indiğiniz anda derinizin ve gözlerinizin yanmasına ve burnunuzun kanamasına sebep olabiliyor. Kilometrekareye ortalama “1” insanın düştüğü bu yer, muhteşem güzelliklerini insanların erişemeyeceği şekilde saklayarak ancak gerçekten adanmışların onları görmesini istiyor olabilir pekâlâ… Ayrıca dünyanın en muhteşem armalarına sahip olmasının arkasında da bu sebebin yattığını düşünüyorum.
Bölgede yaşayan yerli halk ise Samiler. Laponya haricinde, Samilerin yaşadığı ve dört ülkenin kuzey bölgelerini kapsayan (İsveç, Norveç, Finlandiya, Rusya) “Sápmi” adında bir bölge daha var ki bu bölge Laponya’yı da içeriyor.

Laponya’ya geri dönelim. Bölgenin en büyük iki şehri Rovaniemi ve Kiruna. Biri Finlandiya’da diğeri İsveç’te olan iki bölge de sanayi ve turizm açısından gelişmiş şehirler ve üniversiteler sayesinde canlı bir öğrenci nüfusuna sahipler. Rovaniemi, dünyanın en kuzeydeki McDonald’s şubesine sahip şehir olmak gibi bir unvana sahip. Ayrıca her iki şehir de yılın belli dönemlerinde çeşitli sanat festivallerine ev sahipliği yapıyor.


Laponya’da Neler Yapılır?
Bölgenin en büyük turizm aktivitesi kızak ve elbette muhteşem “Aurora Borealis”. Kuzey Işıkları olarak da bilinen bu çarpıcı doğa olayının en güzel gözlendiği bölgelerden birisi Laponya. Sırf bunun için dünyanın diğer ucuna gidip yarı donar halde burun kanamamızı durdurmaya çalışmaya değmez mi?



Kızak da bir diğer değişik aktivite. Çeşitli yöntemleri var; kar motosikleti, köpekli kızaklar ya da geyikli kızaklar. Bu yolculuk oldukça zorlu, hava şartları dışında güzergahta 5 yıldızlı restoranlarda mola vermiyor, rehberinizin gösterdiği basit bir kulübede ateş üzerinde hızlıca hazırlanmış yemekleri yiyorsunuz. Fiziksel kondisyonunuzun oldukça yüksek olması gerekiyor zira hayvanları yönetmek de ayrı bir güç istiyor.
Etik kısmına çok girmiyorum, kişisel görüşüme göre yerliler için laf edilemeyecek ama turistler için yapılmasını hoş görmediğim bir etkinlik.


Buraya kadar gelmişken, ünlü buz otelleri de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Bu oteller her yıl sonbaharda yeniden yapılmaya başlanıyor, kış ortasında hizmete açılıyor ve bahara kadar açık kalıyor. Yani bir sene kaldığınız odada bir daha kalma şansınız bulunmuyor. Evet, yataklar falan her şey buzdan. Ama elbette sizi buzun üzerinde yatırmıyorlar, özel termal tulumlar yüksek konfor sağlıyor. Buzdan bardaklarda içinizi ısıtacak içkiler içip buzdan koltuklarınızda kutup hayatının keyfine varıyorsunuz. Elbette yemekler de buzdan tabaklarda geliyor. Böyle bir deneyimin yüksek bir fiyatı var (iki kişilik oda yaklaşık 400-700€ arasında) ama kanımca kesinlikle değer. Hem Finlandiya hem de İsveç bölgesinde bu otellerden bulabilirsiniz.


Lapland’a Nasıl Gidilir?
Bak buraya gidebilirsiniz, çok da zor değil Schengen vizeniz varsa. Her iki ülkede de arabayla kuzeye ilerleyebilirsiniz. Yolları oldukça müsait. Bunun yanında Finlandiya’da Rovaniemi, Kittilä ve Ivalo’ya, İsveç’te Luleå’ya başkent ya da büyük kentlerden uçakla ulaşabilirsiniz. Tren de bölgeye ulaşmak için rahat ama uzun bir seçenek.
Tabii özellikle sömestre döneminde onlarca tur şirketinden biriyle de gidebilirsiniz ama ortalık çok çocuk dolu olabilir, benden söylemesi. Çünkü oralarda Santa Claus noel köyleri var ve çocuklu seyahat için gayet popüler bir rota.

Derler ki, güneşin ya da ayın batmadığı bu gökyüzünün altındayken sessizliğin sesini duyabiliyormuşsunuz. Kendinizle ve doğayla baş başa, vahşi hayvanların kafes altında olmadığı bu yerde, var oluşun değişik bir tadını yakalamanın mümkün olduğuna gerçekten inanıyorum.

Haftaya dünyanın başka bir köşesinde buluşana kadar, Gute Reise!
Kaynaklar
Wikipedia
www.kesfetmekicinbak.com
www.snowvillage.fi
www.icehotel.com
Helsinki ve tüm Finlandiyada Türkce rehberlik
sayn admin gercekten guzel bir yazi olmus, burada yasayan biri olarak size burada hizmet verememis olmak beni biraz uzdu.Bir turk olarak insanlarimiza finlandiyada tamami ile turkce hizmet vermek isteriz
ozgur@finlandiyada.com
Adsız
gerçekten çok güzel anlatmışsınız
vuslat
Teşekkürler, beğenmenize sevindim.
Unknown
yani ben bir türk olarak oraya gelsem ücretsiz olarak oraları gezdirecekmisiniz